+34 681 011 577 refugiueccaro@gmail.com

ÀREA DE LLEURE DE LA FOU –REFUGICAROUEC – ÀREA DE LLEURE DE LA FOU

Acabem l’any 2019 amb una circular molt bonica, espectacular,  2 canals de pujada prou complicades i unes vistes impressionants.

Es tracta d’una ruta de dos dies, fent nit al Refugi Caro UEC, sortint de l’Àrea de lleure de la Fou, passant per la part més oriental i al sud del Parc Natural dels Ports.

Els temps empleat en les dos jornades són els reals , i els vaig fer anant sol. Si la voleu seguir mireu bé el vostre ritme mitjà i dels vostres acompanyants. A la segona jornada a la pujada de les dos canals es pot complicar l’horari, encara que seguint el track suposo que us serà més fàcil que a mi. Hi han grimpades que si hi aneu amb gent que no està acostumada se us pot complicar bastant.

Les dades de les 2 jornades són les següents:

1a jornada.

Distància:                                                          22,57 kms

Desnivell positiu                                            1.445 metres

Desnivell negatiu                                          919 metres

Dificultat                                                           moderada

Temps total                                                      6 hores (5 h. caminant)  

(Càlcul de 1 persona     5 kms x hora    +   400 metres desnivell x hora. ):2 el temps més baix dels dos. Aprox.

(Càlcul de grup   4 kms x hora i 300 metres de desnivell x hora.) : 2 el temps més baix dels dos. Aprox.

2a jornada.

Distància                                                            29,83 kms

Desnivell positiu                                            1.776 metres

Desnivell negatiu                                          2.302 metres

Dificultat                                                           Molt difícil (segons experiència en muntanya)

Temps total                                                      9 hores i 40 minuts (7 hores caminant)

Descripció.

Dia 1.

Ens posem en marxa en direcció a La Sénia, població de la comarca del  Montsià a les Terres del Ebre.  

Des de Tortosa o Amposta arribem a la població de Santa Bàrbara per seguir per la TP-3311 fins a La Sènia. Creuem La Sènia en direcció al Parc Natural dels Ports per la CV-105 i ens porta fins el pantà d’Ulldecona, on passat el pont girem per la pista forestal a la dreta durant 25 minuts amb el cotxe fins arribar a l’Àrea de lleure de la Fou i deixem allí el vehicle.

fbt

Comencem la ruta per la pista en direcció Nord, marcada al mapa amb groc i blanc com un PR, però no busqueu marques que no n’hi ha masses.

Si continuéssim per la pista arribaríem al inici d’un sender que ens indica el pi gros i el faig pare, tenim la opció per no fer tanta pista agafar el sender dels aviadors que surt a mà esquerra a 2,6 quilòmetres de l’inici de la ruta.

Passem pel sender del pi gros, abans d’arribar a la font del Retaule, ens desviem per veure el Pi Gros, el tenim per un sender a mà dreta i uns 150 metres amunt. Tornem al sender i 1 quilòmetre passada la font el majestuós Faig Pare el veiem a la dreta.

PI GROS


FAIG PARE

Continuem per la pista i el PR  però el deixem per agafar una drecera per pista que fa cap al mas de Pataques, on continuarem per pista fins tornar al PR i el seguim fins el GR-7  que el tenim direcció Nord. En comte que hi ha diferents bifurcacions al PR.

Al GR-7 l’agafem direcció Est, durant 2,5 quilòmetres on deixa la pista i continua sender cap a Caro. (Hi trobem durant la pista la font de la Llagosta, és un bon punt per agafar aigua)

COVA DEL VIDRE

MIRADOR DEL CIM DEL CARO

A pocs metres trobem senyalitzada la cova del Vidre, val molt la pena inclús abans buscar  la seva història.  Continuem pel GR passant els barrancs de la zona fins arribar al coll de Pallers, (abans del coll de Pallers hi ha una bifurcació, aneu amb comte, eu de girar a la esquerra, i és després de un esglaó de 1 metre aprox.)on l’abandonem per fer el Cim del Caro, fet el Cim ja baixem per sender fins al Refugi Caro UEC.

Dia 2

Sortim del Refugi Caro UEC en direcció al coll de Pallers, passat el coll a uns 200 metres trobem una bifurcació on seguirem recte, cap al sud-est.  Avancem prop d’un quilòmetre i tenim la Cova Ebre a l’esquerra per un sender, val la pena anar-hi, retornem al sender que baixa direcció sud.

Arribem al coll dels Morralets i hem de seguir cap al escarrissó de Borosa, tram on una escala feta de fusta a medida ens facilita baixar per una pared vertical, aneu en comte.  Continuem baixant fins arribar al barranc de  Lloret. El continuem fins arribar a una pista principal on creuem una portalada on en diu que anem amb comte amb els bous. Per la pista i sobre els 500 metres girem a l’esquerra i entrem per la valla dels  corrals dels bous, jo sempre passo per la voreta de la valla, i no diuen mai res els animals. Passat els corrals seguim pista  fins la corba que tenim més al sud del mapa, on comença un sender pel barranc de l’Assens en direcció al castell de l’Airosa.

AL DETRÀS LA CANAL DE L’ASSENS I L’AIROSA

Aquesta canal és un pel complicada, es perd bastant el sender i hi ha  zones de grimpada.

Un cop a dalt ja baixem en direcció al Racó d’ en Marc, i a la pista a la dreta fins l’Àrea de Lleure de la Vall.

Des de l’Àrea seguim  el sender marcat pel Parc Natural en direcció al Mas de Barró, per la part esquerra aigües amunt del barranc de la Vall fins un encreuament i ens hem de fixar bé que gira a l’esquerra en direcció a casetes Velles, està marcat amb una xapa de la UEC.  Seguim per aquest sender en direcció sud-oest fins a una altra bifurcació, passada una canal un pel delicada, que ens indica a la nostra esquerra la canal d’Enganyó. Una altra canal, complicada, més senyalitzada que la de la Assens, però amb alguna grimpada més exigent, parlem de grimpada i no d’escalada, però s’ha d’anar molt amb comte.

CANAL D’ENGANYO

Passada la canal, en dirigim pel sender que puja, i dic puja perquè no planeja gairebé res, a aquesta zona hi ha algun sender que marxa planejant, deixeu-lo, heu de continuar en el que puja, està prou ben indicat amb fites, s’han d’anar buscant.  Per aquesta zona passem pel costat de la Joca,  i més avant arribem a uns miradors de vertigen, fins arribar a les vallcaneres Altes, on un camí ens porta cap al PR-C 82 direcció Sud.

A DALT DE LES VALLCANERES

El seguim durant una bona estona, 2 km aprox. fins una bifurcació que està marcada pel Parc, heu de seguir per la dreta  direcció oest fins trobar el barranc del Tabac que segueix sense deixar-lo al final de la nostra travessa. A 200 metres a la nostra dreta per la pista ja hi tenim el cotxe. Espero que us agradi tant com a mi.