ENTORN

El REFUGI CARO UEC  es troba al peu del cim Mont Caro (1441 m), el més elevat de les Terres de l’Ebre, al bell mig del Parc Natural del Massís dels Ports i Reserva Nacional dels Ports de Tortosa i Beseit, envoltat de boscos de pí rojal, muntanyes, barrancs i cingles, de gran interès paissagístic i natural.

Des del cim de Caro es pot gaudir de les meravelloses vistes que ofereix la vall de l’Ebre i la panoràmica del Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb el riu endinsant-se al mar. En dies clars, a l’alba, es pot veure ses illes de Mallorca, cap al nord els Pirineus nevats, a ponent i a sud es divisa la serralada de Valdelinares. Les espectaculars postes de sol, amb un mar de muntanyes que regalen unes panoràmiques amb infinites tonalitats de colors que esdevenen una curiositat per als amants de la fotografia.

Nombrosos camins i senders formen una xarxa de comunicació que permeten recórrer antics itineraris que utilitzaven els nostres avantpassats, així com descobrir antigues rutes de pas de maquis i bandolers.

El refugi es troba al centre dels itineraris que ens porten a les poblacions que envolten el massís: Alfara de Carles, Xerta i Paüls a la comarca del Baix Ebre, Prat de Comte, Horta de Sant Joan, Bot i Arnes a la comarca de la Terra Alta, Beseit i Vallderoures a la comarca del Matarranya, La Sènia i el Mas de Barberans a la comarca del Montsià, i els pobles del Parc Natural de la Tinença de Benifassa, amb els nuclis de Fredes, el Ballestar, la Pobla de Benifassa, el Boixar, Bel, Castell de Cabres i el Coratxar.

Molt prop trobem els naixements dels rius i barrancs que formen el sistema hidràulic del massís, com el barranc de la Conca, la Vall Figuera, el Canaletes, els Estrets, l’Algars, l’Ulldemó, el Matarranya, la Fou, Lloret, la Caramella, la Vall… Alguns mantindran el nom fins a desembocar en altres barrancs o rius més grans, com el Canaletes o el Matarranya, d’altres esdevindran nous barrancs, com els de Sant Antoni, de la Galera o de Lledó, o nous rius, com el riu Sénia, l’únic del massís que arriba amb el seu nom al mar.

L’entorn proper permet fer passejades de curta durada i sense dificultat, així com excursions amb més dificultat per als mes experts, que t’endinsen als racons més inesperats d’abruptes formacions i frondosos barrancs.

Des del refugi, en itineraris de curta durada, pots visitar racons com Cova Avellanes, la Mola de Catí i Cova Cambra, punta de la Barcina, el cim de Mont Caro, i altres indrets interessants.

Rutes de més llarga durada et portaran a conèixer llocs de gran interès paisatgístic i natural: barranc de la Caramella i la Mola del Moro, Terranyes i el refugi del Mas del Torero, el Toscà i el castell de Carles, les Foies i el refugi de les Clotes, les gúbies del Regatxol, el barranc de la Paridora i el mas de Pau, les moletes d’Arany i els estrets del Matarranya, el Marturi, la serra del Boix i Casetes Velles, l’àrea recreativa del Mas de la Franqueta i les roques de Benet, el barranc de Retaule i la fageda …

Durant la vostra estada podreu gaudir de la variada vegetació, la flora i la fauna de la zona, descobrint els boscos de pi negral, pi roig, pi blanc, grèvols, boixos, alzines, carrasques, fagedes, etc. I podreu sorprendre-us amb l’observació d’algun animaló com la cabra hispànica, el porc senglar, la rabosa, el teixó, l’escurço, l’àguila, el voltor …