El passat dia 1 de març fent una passejada pel Montsagre d’Horta, ens va sorprendre unes ferides fetes als troncs de nombrosos pins i alguns amb unes senyals de pintura verda a la zona de La Faixa dels Raus i les Valletes de Passamonte.
Vaig fer unes publicacions a Twitter i Facebook amb fotos, provocant una resposta d’aclariment per part del Parc Natural dels Ports, on el tècnic Josep Maria Forcadell ens ha aclarit el “Mistèri”. Cosa que agraïm per a esventar especulacions infundades.
https://www.facebook.com/refugiueccaro/photos/pcb.1688039387878211/1688038644544952/?type=3&theater
Twitter:
Algú sap que és això? A la Faixa dels Raus, Montsagres. En hi han uns quants https://t.co/GyiXOJP9lI
Transcripció de l’e-mail rebut del Parc Natural:
Bon dia Pere,
Lo domenge vaig vore lo que vau penjar al Facebook d’una excursió a Montsagres, on vau vore unes anelles als arbres.
Per a que no es generi alarma social i tenint en compte que vatros sou un bon altaveu pel lloc on esteu i els contactes que teniu, he pensat que seria convenient explicar-ho una mica.
Els marques als arbres es diuen “anelles”, i el procés “anellament”. És un tipus d’actuació que mai s’havia fet al Parc, però que està molt homologada en l’àmbit de la silvicultura de la conservació. En este cas, l’anellament s’ha executat en el marc d’un projecte LIFE anomenat “Pinassa” (http://lifepinassa.eu), que porten el Centre de la Propietat Forestal, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Fundació Catalunya-La Pedrera. L’àmbit d’actuació és tota Catalunya. Dins d’este Projecte, una de les accions ha consistit en identificar uns rodals de bosc pel seu avançar grau de maduresa. Si en estos rodals es detecta la manca de fusta morta, que és un dels indicadors més importants de biodiversitat forestal, llavors es fan anellaments d’arbres per a que es vagin morint progressivament i es vagi incorporant fusta morta al bosc.
No cal dir que abans de realitzar estes actuacions, el CTFC i la Fundació Catalunya-La Pedrera han demanat els permisos pertinents. De fet, han establert un acord de custòdia amb l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, que és el propietari de la forest.
Enguany farem una jornada per parlar de la biodiversitat als boscos i segurament anirem a visitar alguns d’estos rodals per a que la gent ho conegue i no s’alarme.